Een Mechels koor waar het plezier van samen muziek maken centraal staat

Over Ons

Cantus Amici is een Mechels koor waar het plezier van samen muziek maken centraal staat. Met een 30-tal gemotiveerde zangers brengen we een gevarieerd aanbod koormuziek tot leven.


Opgericht in 2008 door Urbain Van Asch, drukt Cantus Amici al meer dan 10 jaar z’n stempel op koormuziek in Mechelen. Naast klassieke concerten gaat Cantus Amici nog een stapje verder, door met concerten als “Oorlog aan de Dijle” en “Muziek aan de Dijle” een totaal-spektakel van beeld, muziek en verhaal aan te bieden.

In 2019 hing Urbain na meer dan 10 jaar z’n dirigeerstokje aan de haak. Na een prachtig barok-concert (#Barok!) onder leiding van Rik Ghesquière, staat CantusAmici vanaf 2020 onder leiding van Kris Wittevrongel.


Beluister OnsOver Kris Wittevrongel

KRIS WITTEVRONGEL (°1965, Schoten) deed zijn professionele studies aan het Lemmensinstituut te Leuven. In 1988 werd hij laureaat orgel en startte er onmiddellijk daarna zijn activiteiten als docent orgel, harmonie, analyse, praktische harmonie en improvisatie. Kort daarna legde hij het examen fuga af met grote onderscheiding. Hij vervolmaakte zich in de orgelklas van Luk Bastiaens en behaalde het Hoger Diploma. Onder begeleiding van Reitze Smits bereidde hij zich voor op de Speciale Prijs Improvisatie.

Hij was titularis-organist van de Onze Lieve Vrouw-over-de-Dijle-kerk in Mechelen 1988 tot 1993. Hij was ook actief als begeleider van talloze andere koren, ensembles en orkesten waarmee hij concerteerde in binnen- en buitenland en meewerkte aan verscheidene CD- en radio-opnames. Als organist was hij dan al vooral actief als improvisator, getuige de twee CD’s – Introibo en Soli Dei Gloria – die hij uitbracht. Verder schreef hij diverse, overwegend liturgische, koorwerken.

Na een vijfjarig verblijf in het Engelse kartuizerklooster van Parkminster – een periode van volledige stilte – hervatte hij in 1998 opnieuw zijn activiteiten als lesgever, koorbegeleider, continuo-speler, improvisator, componist. Van 2004 tot 2018 was hij campusbeheerder van het Lemmensinstituut. Sindsdien is hij opnieuw docent. Hij is actief lid van het Vlaams Centrum voor Liturgische Muziek, van de Raad van Bestuur van Koor en Stem, en hij is organist aan de Benedictinessenabdij Bethlehem in Bonheiden. Vanaf 2020 is hij dirigent van het Mechelse koor CantusAmici, dat hij voordien al begeleidde in diverse concertprojecten.

Kris Wittevrongel legde zich van jongs af en gedurende zijn hele studie en latere carrière vooral toe op improvisatie: het creëren van muziek zonder partituur, het vertellen van – letterlijk – ongehoorde muzikale verhalen, in een toonspraak die kan gaan van middeleeuws tot hedendaags, en dit op piano of orgel. Zijn improvisatieprojecten voert hij al dan niet uit in combinatie met koren, woordkunstenaars, instrumentalisten,… Hij is een van de weinige Belgische klassieke musici die zich waagt aan integrale improvisatieconcerten. Zijn passie voor muziek, lesgeven, analyse én improvisatie komen ook samen in unieke lecture performances. Daarin gaan gesproken uitleg en talrijke improvisaties in de meest diverse stijlen naadloos in elkaar over. Naast dit soort projecten blijft zijn hart uitgaan naar alle vormen van koor- en samenzang.