Een Mechels koor waar het plezier van samen muziek maken centraal staat

Over Ons

CantusAmici is een Mechels koor waar het plezier van samen muziek maken centraal staat. Met een 20-tal gemotiveerde zangers brengen we een gevarieerd aanbod koormuziek tot leven.


Opgericht in 2008 door Urbain Van Asch, drukt CantusAmici al meer dan 10 jaar z’n stempel op koormuziek in Mechelen. Naast klassieke concerten gaat CantusAmici nog een stapje verder, door met concerten als “Oorlog aan de Dijle” en “Muziek aan de Dijle” een totaal-spektakel van beeld, muziek en verhaal aan te bieden.

In 2019 hing Urbain na meer dan 10 jaar z’n dirigeerstokje aan de haak. Na een prachtig barok-concert (#Barok!) onder leiding van Rik Ghesquière, staat CantusAmici sinds 2022 onder leiding van Tom Van Der Plas.


Beluister OnsOver Tom Van Der Plas


Tom Van Der Plas studeerde orgel aan het Koninklijk Conservatorium van Luik bij docenten Anne Froidebise en Arnaud Van de Cauter.

Hij behaalde grote onderscheiding op zijn eindrecital met werken van Bach, Dupré en een doorwerkte transcriptie van het derde deel van de symfonie van César Franck op het orgel van de Collegiale kerk Sainte-Waudru in Mons.

Als dirigent leidt Tom het Koninklijk Familiakoor Elsdonk, Cantus Amici uit Mechelen en het Kinder-en jongerenkoor Lyric Music uit Bonheiden.

Hij volgde gedurende drie jaar de opleiding koordirectie bij Luc Anthonis, Marleen De Boo en Geert Hendrix aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. 

Tom is leraar van de orgelklas aan het Stedelijk Conservatorium van Mechelen. Hij werkt eveneens als organist-titularis van de Sint-Janskerk in Mechelen en van de Anglicaanse kerk Saint-Boniface in Antwerpen. Hier verdiept hij zich in Engelse koor- en orgelmuziek, van William Byrd tot Francis Jackson. Tom volgde verschillende internationale masterclasses, koor- en orgelstages en treedt regelmatig op als dirigent met een van zijn koren, als solist orgel, of in samenwerking met koor, orkest of andere solisten uit verscheidene disciplines

Als dirigent leidt hij, naast CantusAmici Mechelen, ook nog het Koninklijk Familiakoor Elsdonk en het Kinder- en Jongerenkoor Lyric Music uit Bonheiden. Momenteel volgt hij de Masteropleiding koordirectie bij Luc Anthonis aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Hij volgde verschillende internationale koor-en orgelstages en treedt regelmatig op in samenwerkingsverband of als solist.