Een Mechels koor waar het plezier van samen muziek maken centraal staat

Over Ons

CantusAmici is een Mechels koor waar het plezier van samen muziek maken centraal staat. Met een 20-tal gemotiveerde zangers brengen we een gevarieerd aanbod koormuziek tot leven.


Opgericht in 2008 door Urbain Van Asch, drukt CantusAmici al meer dan 10 jaar z’n stempel op koormuziek in Mechelen. Naast klassieke concerten gaat CantusAmici nog een stapje verder, door met concerten als “Oorlog aan de Dijle” en “Muziek aan de Dijle” een totaal-spektakel van beeld, muziek en verhaal aan te bieden.

In 2019 hing Urbain na meer dan 10 jaar z’n dirigeerstokje aan de haak. Na een prachtig barok-concert (#Barok!) onder leiding van Rik Ghesquière, staat CantusAmici sinds 2022 onder leiding van Tom Van Der Plas.


Beluister OnsOver Tom Van Der Plas

Tom Van Der Plas werd geboren in 1991 in Mechelen, waar hij aan het stedelijk conservatorium zijn muzikale studies begon en er experimenteerde met viool, piano, saxofoon en fagot. Uiteindelijk studeerde hij orgel aan het Koninklijk Conservatorium van Luik bij docenten Anne Froidebise en later Arnaud Van de Cauter behaalde grote onderscheiding op zijn slotexamen orgel. Tom is leraar van de orgelklas aan het stedelijk conservatorium van Mechelen, organist-titularis van de Sint-Janskerk in Mechelen en van de Aglicaanse kerk Saint-Boniface in Antwerpen. Hier verdiept hij zich in  Engelse koor-en orgelmuziek uit alle stijlperiodes.

Als dirigent leidt hij, naast CantusAmici Mechelen, ook nog het Koninklijk Familiakoor Elsdonk en het Kinder- en Jongerenkoor Lyric Music uit Bonheiden. Momenteel volgt hij de Masteropleiding koordirectie bij Luc Anthonis aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Hij volgde verschillende internationale koor-en orgelstages en treedt regelmatig op in samenwerkingsverband of als solist.